Ștefan Popescu: „IRANUL trebuia să aibă un răspuns, să arate că îi pasă”

Publicat: 02/10/2024, 12:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Ștefan Popescu, analist de politică externă, a afirmat că Iranul a reacționat la eliminarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, pentru a demonstra că susține în continuare gruparea, evidențiind importanța acesteia în strategia sa regională. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Întrebat dacă această operațiune a Israelului în Liban înseamnă eliberarea Libanului, Ștefan Popescu a a afirmat că nu se așteaptă ca Hezbollah să dispară ca actor politic, subliniind că, deși influența acestuia ar putea fi limitată, gruparea va rămâne un element important al vieții libaneze. Hezbollah are în prezent doi miniștri în guvern și 13 deputați, iar modificările în echilibrul de putere din Liban depind de evoluțiile viitoare. Popescu a menționat complexitatea situației interne din Liban, care include diverse grupuri etnice și religioase, alături de influențe externe.

„Eliberarea Libanului, nu, pentru că cred că Hezbollahul va rămâne un actor al vieții libaneze. Dar înseamnă limitarea influenței Hezbollahului pentru că are doi miniștri în guvern în acest moment în funcție, al muncii și al transporturilor, are 13 deputați. Rămâne de văzut. Iarăși timpul ne va ne va spune cum se vor modifica echilibrele din interiorul Libanului. Acolo avem creștinii maroniți, suniți și Hezbollah, avem și druzii, avem și actori externi Franța, Statele Unite ale Americii și Siria. Deci timpul ne va spune. În orice caz, Libanul are probleme foarte grave economice după explozia din 2020, care l-a afectat foarte mult.”, a afirmat Popescu.

Iranul reacționează: Un răspuns strategic la provocările Israelului

Popescu a remarcat că Iranul trebuie să demonstreze că susține în continuare Hezbollah, având în vedere importanța acestei organizații pentru influența sa regională. Această situație evidențiază nevoia Iranului de a-și reafirma angajamentul față de Hezbollah, mai ales în contextul provocărilor recente cu Israelul.

„Nasrallah este o pierdere foarte importantă pentru șiiți, deci  nu numai din punct de vedere politic al lidership-ului pe care îl exercita în cadrul organizației Hezbollah. Și trebuia să facă ceva Iranul să arate că totuși îi pasă de această organizație și că nu o abandonează pur și simplu.”, a subliniat Popescu.

Popescu a declarat că, în absența victimelor în urma atacului iranian, nu se preconizează o reacție puternică din partea Israelului și a Statelor Unite împotriva instalațiilor nucleare iraniene. Totuși, el sugerează că Iranul ar putea căuta să își dezvolte capacitățile nucleare ca o formă de protecție a teritoriului său, înlocuind astfel influența Hezbollahului cu un nou „scut” nuclear. Această mișcare ar putea oferi Iranului o asigurare suplimentară pentru regimul său, consolidându-i poziția regională.

„Deci, dacă n-au fost victime în urma atacului iranian, atunci nu vom asista la o lovitură puternică a Israelului  și americanilor împotriva siturilor nucleare iraniene. Rămâne însă de văzut dacă ce va pune Iran un loc în locul acestui scut care reprezenta Hezbollahul. Este foarte posibil că va încerca să se apropie de arma nucleară, pentru că asta ar ar garant, ar garanta sanctualizarea teritoriului și a reprezenta o poliță de asigurare pentru regim.”, a declarat Popescu.

Rolul armatei Hezbollah

Popescu a afirmat că Hezbollah acționează ca un „scut” și „vârf de lance” al Iranului, folosind rachete care, deși nu provoacă distrugeri mari, servesc drept demonstrație de forță. Cu toate acestea, el a subliniat că Hezbollah nu se simte pregătit pentru o confruntare majoră cu Israelul, temându-se de pierderi semnificative în urma unui astfel de conflict.

„Păi, armata folosea ca scut sau vârf de lance al Iranului. Asistăm la rachete care nu produc mari distrugeri, tocmai pentru că este o simplă demonstrație de forță. Dar Hezbollahul nu se simțea în stare, în ciuda acestui arsenal și forțe combative, să aibă un o confruntare de mare amploare cu Israelul, pentru că ar fi pierdut.”, a afirmat analistul.

O să facă Israelul o incursiune în Liban?

Ștefan Popescu discută despre implicațiile unei posibile incursiuni terestre a Israelului în sudul Libanului, însă indică faptul că decizia depinde de costurile pe care Israelul ar fi dispus să le plătească, inclusiv pierderile de vieți omenești. Popescu a  menționat că Israelul a profitat de un „vid de putere” la Casa Albă și de lipsa de influență a europenilor asupra situației din regiune.

„Există și o incursiune terestră limitată în teritoriul controlat de Hezbollah.  Este posibil să forțeze până la râul Litani pentru punerea în aplicare a rezoluției 1701 din 2006. Dar văzând amploarea operațiunilor israeliene în sudul Libanului și în suburbia de sud majoritar șiită a Beirutului, nu știu dacă au nevoie să meargă până acolo. Mai depinde și de prețul pe care ar dori să-l plătească, pentru că este clar că ar plăti și cu sânge. Armata israeliană în 2006 au avut ceva pierderi. Nu știu dacă Netanyahu își dorește să să meargă până într-acolo, dar în orice caz e clar ca profitat de acest vid de putere de la de la Casa Albă și de faptul că europenii nu pot impune absolut nimic, n-au nicio influență.”, a concluzionat Ștefan Popescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri